אולטרסאונד גניקולוגי

אולטרסאונד גניקולוגי

אולטרסאונד הוא אחד מכלי האבחון החשובים ביותר בתחום הגניקולוגיה. זוהי בדיקה פשוטה יחסית, שאינה גורמת לכאב ואינה מערבת סכנת קרינה. לצד זאת, בשל הגישה הנוחה לאיברי הרביה הנשיים, איכות התמונה המתקבלת בבדיקה גבוהה מאוד ולכן היא נחשבת כבדיקת הבחירה ברוב המקרים והאינדיקציות.

למעשה, זוהי הבדיקה העיקרית שעליה מתבססות רוב האבחנות הגניקולוגיות, לרבות ממצאים בשחלות, קיום של רחם שרירני, הערכת מבנה הרחם (לדוגמה לפני טיפולי פריון או לשם בירור במצבים של הפלות חוזרות) וכמובן לצורך ביצוע של בדיקות מיילדותיות.

אולטרסאונד תלת ממדי של חלל הרחם

הדמיה תלת ממדית של הרחם מאפשרת לבצע הערכה של מבנה הרחם לצורך אבחון של מצבים ופתולוגיות שונות. הבדיקה מאפשרת להעריך את גם את המבנה החיצוני של הרחם וגם את החלל הפנימי, ולכן באמצעותה ניתן לזהות ולאתר בעיות רבות.

למה משמש אולטרסאונד תלת ממד של הרחם?

הדמיה תלת ממדית של הרחם מסייעת בזיהוי של מומים העלולים להשפיע על הפריון ועל תוצאת ההריון.
באמצעות הבדיקה ניתן לבחון את מבנה הרחם לשם אבחון של מגוון מצבים, לרבות מומים מולדים במבנה הרחם, בעיות נרכשות (כמו שרירנים), לבחון את האופן שבו בעיות קיימות משפיעות על חלל הרחם (כמו למשל כיצד שרירן משפיע על חלל הרחם), להבדיל בין מומים שונים ומשכך גם להשפיע על הטיפול שייבחר (לדוגמה מחיצה ברחם ניתן להסיר בהליך ניתוחי לפני כניסה להריון, מומים רחמיים אחרים דורשים מעקב הריון בסיכון).

אולטרסאונד תלת ממדי מאפשר גם לבצע הערכה של הצלקת הניתוחית לאחר ניתוח קיסרי כדי להעריך את מצב הצלקת וה"נישה" העלולה להווצר באתר הצלקת  (מצב שעלול להוביל לבעיות בכניסה להריון או בהשרשה לא תקינה של ההריונות ועלול להשפיע גם על אופי הדימום במחזור).

סונו-היסטרוסלפינגוגרפיה: הערכה של הרחם והחצוצרות באמצעות אולטרסאונד

במסגרת בירור אי פריון לרוב יש צורך בהדמיה שתבדוק את תקינות החצוצרות. בעבר הבדיקה השכיחה היתה בדיקה המבוססת על שיקוף רנטגן תוך הזרקת חומר ניגוד המבוסס על יוד. בדיקה זו מערבת קרינה וכן גם כרוכה בסיכוי לא מבוטל לתגובה אלרגית בשל הזרקת חומר הניגוד אשר מבוסס על יוד. לצד זאת, בדיקה זו כרוכה לרוב בכאב עבור המטופלת.

למרות שמדובר בבדיקה יעילה, היא מערבת קרינה וכן גם כרוכה בסיכוי לא מבוטל לתגובה אלרגית בשל הזרקת חומר הניגוד אשר מבוסס על יוד. לצד זאת, בדיקה זו כרוכה לרוב בכאב עבור המטופלת. כיום, ניתן לבצע הערכה של הרחם ותפקוד החצוצרות באמצעות שימוש באולטרסאונד.

מה מהלך הבדיקה?
הבדיקה מתבצעת בימים ה-4-14 למחזור החודשי והיא אינה דורשת הכנה מקדימה או הרדמה. בשלב הראשון יבצע הרופא בדיקת אולטרסאונד דו ממדי להערכה של הרחם והשחלות. בשלב השני, יתבצע אולטרסאונד תלת ממדי להערכת תקינות מבנה הרחם בחלקו החיצוני והפנימי.
בשלב השלישי תיבחן תקינות חלל הרחם באמצעות החדרה של נוזל סטרילי. לבסוף, יוחדר חומר דמוי קצף כדי להדגים את המעבר דרך החצוצרות.

מה היתרונות בבדיקת סונו-היסטרוסלפינגוגרפיה בהשוואה לצילום הרחם המסורתי?

ראשית, בדיקה זו אינה גורמת לכאבים ומלווה באי נוחות פחותה משמעותית, בהשוואה לצילום הרחם הקלאסי. לצד זאת, חומר הניגוד המשמש לביצועה מבוסס על מים ומתמוסס בגוף ועל כן אין סכנה לתגובה אלרגית שעלולה כאמור להופיע תוך שימוש בחומר ניגוד מבוסס יוד. כמו כן, בשל העובדה שמדובר בבדיקת אולטרסאונד היא אינה מערבת קרינה. לבסוף, במסגרת הבדיקה ניתן לבצע הערכה מלאה של מבנה הרחם באופן יותר מדויק מבדיקת צילום הרחם באותו מעמד.

בדיקת אולטרסאונד בבתולות

חשד לממצאים שחלתיים או רחמיים בנערות צעירות מצריך לעיתים ביצוע של בדיקת אולטרסאונד. לרוב, בדיקת ההדמיה מתבצעת בגישה נרתיקית, זאת כדי לאפשר הדגמה טובה של איברי הרבייה. עם זאת, בקרב בתולות הבדיקה מתבצעת בגישה בטנית בלבד.
כדי לאפשר תמונה איכותית של הרחם והשחלות, הבדיקה מתבצעת עם שלפוחית מלאה, כך ניתן לבחון טוב יותר את איברי האגן.

בדיקה זו מצריכה מיומנות וניסיון רב מצד הרופא המטפל, כמו גם רגישות רבה כדי להימנע מאי נוחות עבור המטופלת במהלך הבדיקה.